Blogger tarafından desteklenmektedir.

31 Ocak 2016 Pazar

Tag: ,

SWAP OPSİYONLARI



                               


SWAP OPSİYONLARI

Adından da anlaşılacağı üzere swap opsiyonları, swap ve opsiyonunun kombinasyonundan oluşmaktadır. Bir swaption sözleşmesi belirli koşullar altında ve gelecekte belirli bir sürede bir swap anlaşmasına girme ya da bir swap anlaşmasından çıkma hakkı verir. Bu bir hak olup zorunluluk değildir. 

Bir call swap opsiyonu alıcıya, opsiyonda belirlenmiş sabit faiz oranına dayalı olarak sabit ödemeleri kabul etme ve değişken oranda ödeme yapma hakkı vardır. Başka bir deyişle call swap opsiyonu, alıcıya swapta kısa pozisyonda olma hakkı verir. Çünkü bir swap işleminde kısa pozisyon sahibi sabit faiz ödemelerini kabul eder. Faiz oranları swap opsiyonunda belirlenen kullanım oranının altına düşerse alıcı opsiyonu işleme koyacak ve opsiyonda belirlenen ve piyasaya göre yüksek düzeyde kalan faizden getiri sağlayacaktır. 


Bir swap opsiyonunu yazan taraf, alıcı opsiyonu işleme koyduğundan sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. Faiz oranları yükselirse alıcının opsiyonu işleme koymasına gerek kalmayacaktır. Çünkü opsiyonu işleme koyarsa opsiyon gereğince düşük faiz getirişi elde edecektir. Hatırlanacağı üzere normal bir opsiyon işleminde, alıcı fiyatlar yükseldiğinde opsiyonu işleme koymaktaydı. Bir swap opsiyonunda ise durum bunun tersidir. Bu nedenle swap opsiyonunda alıcı kısa pozisyondadır. Bir call swap opsiyonunu yazan taraf da call opsiyon alıcısı opsiyonu işleme koyarsa uzun pozisyona sahip olmaktadır. 

Put swap opsiyonunun alıcısı, sabit faizle ödeme yapma ve değişken faizle ödemeleri kabul etmek hakkına sahiptir. Başka bir deyişle swapta uzun pozisyonda olma hakkına sahiptir. Piyasada faiz oranları swap opsiyonunda belirlenen kullanım oranını aşarsa alıcı opsiyonu işleme koyacak ve opsiyon nedeniyle piyasadakinden daha ucuza faiz ödeyecektir. Put swap opsiyonu yazan taraf da önceden belirlenen sabit faiz üzerinden ödemeleri kabul etmek durumdadır. Zaman zaman bir swap opsiyon alıcısı faiz oranı swapına girmek istemeyebilir. Çoğu durumlarda, swap opsiyon alıcısının önde gelen amacı varolan pozisyondaki kaybı giderek nakit yaratmaktadır. Böyle bir durumda swap yerine, nakit kazanmak için swap opsiyonu tercih edilebilir. Çünkü swap opsiyonlarında nakdi dengeleme (cash setdement) söz konusu olduğunda, fiziksel olarak bir swap işlemine girilmez, kullanım ve piyasa fiyatları arasındaki fark swap süresi üzerinden iskonto edilir ve hemen ödenir. 


Swap Opsiyonları 

Satıcı ve Alıcı : Sabit ve değişken faiz oranlarını ödeyen vaya kabul eden taraflar. 
Aracı : Yatırım bankaları, ticari bankalar ve Aracılar. 
Aracının Kan : Komisyon ücreti. 
İşlem Büyüklüğü : En az 250.000 $ en çok 25.000.000 $ 
Önemli Katılımcılar : Amerika ve Avrupa'daki yatırım bankaları, ticari bankalar, kişisel yatırımcılar, bedgerlar ve spekülatörler. 
Rekabet : Swaplar kadar rekabetçi olmasa da gittikçe rekabet şansı artmakta. 



Kaynak:http://kitaplar.ankara.edu.tr/dosyalar/pdf/082.pdf

About Unknown

Merhabalar, ben Hasan Sezgin. SoloFinans blog sayfası yazarı ve sahibiyim. Muhasebe-Finans alanında doktora eğitimi almaktayım. Bu bilim dalına dair ilginç ve önemli gördüğüm konular ile eğlenceli olabilecek diğer pekçok meseleyi de sizlerle paylaşma arzusundayım. İyi bloglar dilerim...

0 yorum:

Yorum Gönder

 

AdsYeni1